fredag den 24. februar 2012

9: ...at løfte store opgaver


Man kan få mange nye indspark ved et besøg på det lokale Job-Center. Jeg blev forleden blandt andet belært om, at ‘Du kan godt have fysisk handicap og samtidig løfte store opgaver’…



Forleden havde jeg lovet en af mine venner at gå med, da vedkommende skulle til en samtale på vores lokale jobcenter om at komme videre efter et sygeforløb.

Allerede ved indgangen blev vi mødt af store roll-ups, der i hver deres farvestrålende stil og sprog fortalte om de mange muligheder, der venter på os mennesker, hvis vi blot forstår at gribe vores chancer og muligheder på det marked, som vi her helt entydigt bevægede os ind på.

Både roll-ups og plakater står placerede ikke blot ved indgangen, men over hele området og gør det til en slags labyrint, vi skal igennem, for at nå frem til de meget søde og imødekommende mennesker, der skal prøve at guide os frem mod en lysere fremtid.

Sammenlignet med de arbejdsformidlinger, jeg kan huske fra tidligere, så er formen og udtryksformen ændret ganske betydeligt. Arbejdsløshedskøen er opløst og ikke så synlig som før. Nu bevæger man sig ikke i rækker som før og får slet ikke samme forstemmende visuelle indtryk. Her bevæger mennesker sig på kryds og tværs og det er mere en stemning af aktivitet og indsats, der bliver indtrykket. Her sker noget og her er muligheder. Det virker som et flittigt myrebo.

Særligt en roll-up lige ved elevator og trappe, når vi kom ind til Job-centret, fangede min opmærksomhed. Med bogstaver så store, at det må nærme sig størrelsen lige før blindskrift, meddelte den mig, at ‘Du kan godt have fysisk handicap og samtidig løfte store opgaver’. Den virkede så ganske overbevisende på mig, at jeg fik en ubændig trang til at sætte fuld fart på stolen og storme ind til den søde dame i receptionen og udfritte hende om, hvor opgaven var, for her var jeg… parat til at få min hjælper til at flå jakke og tørklæde af mig og så se at komme i gang! Det kan vel ikke være så svært.

Nå, men inden jeg – heldigvis af hensyn til den imødekommende receptionist – nåede så langt, gik det op for mig, at der mere var tale om et af disse mange statements, som vi ustandseligt støder på ude i det store samfund. Det var slet ikke løfte om et job, men vel mest tænkt som en venligt puf til mig, hvis jeg nu tvivlede på mine muligheder. Jeg synes, det er fint med kampagner som denne, som foruden fysiske handicap også har lignende slogans inden for psykiske handicaps og andre former for handicaps. De er opmærksomhedsskabende og flytter – helt i overensstemmelse med, hvad jeg selv tænker – fokus fra handicap til evner, der er langt mere interessant.

Alligevel kan jeg ikke lade være med at se problematikken lidt mere jordnært og pragmatisk: når man går ud og vil overbevise både mig og alle andre, der lever med en eller andet handicap om, at ‘vi er gode nok’, så kræver det vel også, at det modsvares af både et behov, en viden og en interesse hos dem, der aftager arbejdskraft – nemlig arbejdsgiverne. Hvis det ikke sker, skabes der yderligere modsætningsforhold… eller i bedste fald: der sker intet.

Den smarte roll-up er en del af en kampagne, der retter sig både mod virksomheder, jobcentre og mennesker med handicap. Danske Handicaporganisationer, der er en af parterne i kampagnen, tager sig af de handicaprettede aktiviteter. DH skal overordnet set gennemføre to hovedaktiviteter, som led i kampagnen, nemlig en hotline og en række inspirationsmøder for mennesker med handicap. Som arbejdssøgende er jeg naturligvis nysgerrig på, hvad man kan bidrage med på disse inspirationsmøder, så jeg har tilmeldt mig og skal med på et møde i begyndelsen af marts. Muligvis skal jeg skrue forventningerne til, at det i sig selv er jobgivende, lidt ned. Det ville være dejligt, men næppe realistisk. Om jeg kan have andre forventninger end at få en pep-talk om at mennesker med handicap også har muligheder for at løfte store opgaver (hopla!), er svært at sige.

Joeh… der kommer sandelig input ud af en tur på jobcentret…